Seleenin 7 terveyshyötyä

By 01.12.2017Uncategorized

Seleeni on hivenaine ja mineraali, joka on välttämätön ihmisen elämässä.

Se on kriittinen monissa tärkeissä fysiologisissa toiminnoissa, mukaan lukien solujen suojaaminen hapettumiselta ja kilpirauhasen auttaminen hormonien tuottamisessa. Seleeniä löytyy monista hedelmistä ja vihanneksista sekä eräistä eläintuotteista.
Alhainen seleenipitoisuus on sidoksissa sellaisiin vaivoihin kuten Keshan-tauti, sydänsairaudet ja hedelmättömyys. Katsotaanpa, mitä seleeni tekee terveydelle.

1. Seleeni on tehokas antioksidantti

Seleeni toimii voimakkaana antioksidanttina kehossa. Antioksidantit ovat aineita, jotka hidastavat tai ehkäisevät solujen vaurioita neutraloimalla vapaita radikaaleja. Seleeni suojaa vapaita radikaaleja ja oksidatiivista stressiä vastaan. Se on aktiivinen immunomodulaattori ja voimakkaampi antioksidantti kuin vitamiinit A, C tai E.
Seleeni yhdistyy muiden proteiinien kanssa selenoproteiinien, kuten glutationiperoksidaasien ja tioredoksiinireduktaasien, luomiseen. Nämä proteiinit toimivat antioksidantteina tukeakseen terveyttä solutasolla.

2. Tukee kilpirauhasen toimintaa

Kilpirauhanen on rauhanen kurkussa, joka tuottaa hormoneja. Kilpirauhasen tuottamat hormonit vaikuttavat kasvuun ja aineenvaihduntaan. Verrattuna muihin ihmiskehon kudoksiin, kilpirauhanen sisältää eniten seleeniä grammaa kohden. Kuten jodilla, seleenillä on tärkeä rooli kilpirauhashormonien synteesissä.
Seleenin ja kilpirauhassyövän tutkimuksia on tehty useita, vaihtelevin tai ristiriitaisin tuloksin. Eräässä tutkimuksessa alhainen seleenipitoisuus liittyi vanhusten kilpirauhasen vajaatoimintaan. Valitettavasti tässä tapauksessa seleenin lisäys ei juuri auttanut. Toisessa tutkimuksessa todettiin kuitenkin, että seleenin lisäys raskauden aikana vähensi kilpirauhasen vajaatoimintaa ja tulehdusta. Vielä eräässä tutkimuksessa todettiin, että seleenin lisäys vähentää Hashimoton taudin negatiivisia vaikutuksia.
Lisätutkimuksia tarvitaan tekemään johtopäätöksiä, mutta seleenin potentiaali, joka liittyy kilpirauhasen terveyteen, on rohkaiseva.

3. Seleenin ikääntymistä vastustavat ominaisuudet

Vapaan radikaalin aiheuttamat vahingot aiheuttavat vanhenemisen tunnettua solujen rappeutumista. Voimakkaana antioksidanttina seleeni neutraloi vapaiden radikaalien haitalliset vaikutukset. Yksi tutkimus paljasti, että seleenipitoisuudet vähenevät iän myötä ja alhaiset seleenitasot vaikuttavat kognitiiviseen laskuun vanhemmilla aikuisilla. On paljon kiinnostusta selvittää, voidaanko seleenin lisäyksellä hidastaa ikään liittyvää henkistä vajaatoimintaa.

4. Edesauttaa metalleiden detoksifikaatiota

Metallit ovat myrkyllisiä epäpuhtauksia. Tehokkaita keinoja myrkyllisten metalleiden ruumiin poistoon on vähän. Hyvät uutiset? Tiedot viittaavat siihen, että orgaanisen (hiilellä sidotun) seleenin nauttiminen tukee elohopean poistumista.

5. Sydän- ja verisuonitoiminnan tukeminen

On selvää, että seleenipitoisuuden ja sydän- ja verisuonitautien välillä on yhteys. Osalla sydänkohtauspotilaista on alhaiset seleenipitoisuudet ja seleeninvajauksen aiheuttamaa sydämen vajaatoimintaa on raportoitu jo vuodesta 1937 lähtien. Seleeni ei ole pelkästään tärkeä sydän- ja verisuonitoiminnalle, vaan se toimii myös muiden ravintoaineiden, kuten E-vitamiinin ja beetakaroteenin kanssa, edistäen normaalia kolesterolitasoa.

6. Lisääntymisterveys

Seleeni on kriittinen sekä miesten että naisten lisääntymisterveydelle. Se mahdollistaa siittiöiden liikkumisen ja seleenin puute voi johtaa miehen hedelmättömyyteen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että alhainen seleenitaso voi myös vaikuttaa negatiivisesti naisen hedelmällisyyteen ja sikiön kasvuun. Seleeninpuutteen ja keskenmenon välillä näyttää olevan yhteys, mutta tarkempaa tutkimusta tarvitaan tarkan mekanismin määrittämiseksi.

7. Seleeni ja syöpä

Tutkimukset ovat havainneet trendin, jossa alhaiset seleenipitoisuudet korreloivat tiettyjen syöpätyyppien lisääntyneen riskin kanssa. Vaikka tämä on mielenkiintoinen tiedonpalanen, sitä ei pitäisi tulkita merkitsevän, että seleeni on hoito tai syövän ehkäisytapa. Vaikka seleenilla on monia etuja, ei ole vakuuttavaa näyttöä siitä, että se olisi hoitovaihtoehto.

 

Tilaa nyt kilpirauhasen toimintaa tukeva Biomedin TH Daily kätevästi suoraan netistä

Lähde: www.globalhealingcenter.com

Kommentit

kommentit