Luova rohkeus – miten voisit lisätä onnellisuutta elämässäsi?

Johannes ”Hatsolo” Hattunen – myös ”White Gorillaksi” kutsuttu – on harrastanut breakdancea aktiivisesti 90-luvun lopusta lähtien ja niittänyt mainetta voittamalla maailman arvostetuimpia breakdance-kisoja. Sittemmin Johannes on siirtynyt yrittäjäksi, valmentajaksi, puhujaksi ja kirjailijaksi.

Johannes on keksinyt konseptin ”luova rohkeus”, joka pohjautuu miehen omiin elämänkokemuksiin. Johannes on huomannut, että valmentamansa ihmiset kokevat usein suureksi haasteeksi lähteä intohimon vietäväksi, jos siitä ei saa suoraan rahaa. Intohimo jää taka-alalle, kun pankkilainoja maksaakseen tehdään työtä, josta ei nauti.

Mitä jos sijoittaisitkin aikaasi asioihin, jotka ovat sydämellesi ja sielullesi tärkeitä? Kun mietitään onnellisuutta ja onnea, niitä harvoin löytyy ulkoisista asioista. Onni löytyy asioista, joita itse rakastat tehdä. Mitä enemmän vietät aikaa rakastamiesi asioiden parissa, sitä todennäköisemmin voit hyvin. Riippumatta siitä, saako siitä rahaa.

Kulje omaa tietäsi, täysillä

Ollessaan armeijassa Johannes ei saanut treenilomia breakdance-harrastukselleen. Kun kaverit olivat suuntaamassa Los Angelesiin isoihin kilpailuihin, Johannes teki päätöksen: hän jätti armeijan kesken. Hän päätti näyttää vasten kaikkia ennakkoluuloja, että kyllä breakdancellakin pystyy pärjäämään ja saavuttamaan isoja asioita, vaikka Suomessa armeijan jättämistä katsotaan hieman pahalla. Johannes edustaa isänmaataan kuitenkin maailman isoimmissa breakdance-tapahtumissa, mikä motivoi häntä siitäkin huolimatta, ettei takeita tulevaisuudesta ollut.

Monet valitsevat ”turvallisen” ja ”järkevän” vaihtoehdon omien intohimojensa sijaan, mutta mikä määrittelee ”järkevän”? Johannes kuvaa, kuinka intohimoinen taksikuski, joka panostaa työhönsä kaiken voi olla onnellinen – onnistuisi taksibisnes sitten tai ei. Ja lopulta mahdollisuudet onnistua ovat paremmat siinä, mitä oikeasti haluaa tehdä, kuin siinä mikä ei kiinnosta.

Lisäksi, jos teet täysillä sitä mistä itse tykkäät, on sinulla hyvä fiilis, ja voit tartuttaa fiiliksesi myös muihin. Jos sinä olet se tyyppi, joka tekee hyvän fiiliksen muille, ympärilläsi ei lopulta ole enää negatiivisia ihmisiä. Elämänlaatusi ja hyvinvointisi paranevat kertaheitolla!

Tunteet tulevat ja menevät – sinä päätät, jäätkö niihin kiinni

Johannes näkee positiivisuuden niin, että voi päivän päätteeksi tuulettaa innoissaan menneestä päivästä. Päivässä voi olla huonojakin tapahtumia, niiltä ei voi välttyä, mutta voit vaikuttaa itse siihen, miten tapahtuma vaikuttaa sinun päivääsi. Positiivisuus on kovaa hommaa, mutta sinulla on joka päivä mahdollisuus voittaa itsesi – päässä se taistelu positiivisuudesta käydään, ulkopuoliset tapahtumat eivät siihen vaikuta. Kukaan ei esimerkiksi ole puolestasi päättänyt, että jonkun naarmuttaessa autoasi sinun tulee suuttua siitä; se on oma päätöksesi.

Hyvä keino huonotuulisuuden karkottamiseksi on huomioida se: Jos huomaat, että sinua harmittaa, huomioi ja hyväksy tuo tunne. Pian harmitus jo kaikkoaa, etkä jää siihen jumiin. Jos tunteeseen jää vellomaan, siitä on vaikea päästää irti. Johannes muistuttaa myös, että samalla tavalla kuin yrität piristää ystävääsi hänen ollessa huonolla tuulella, saat piristää myös itseäsi.

Tunteen tunnistamisen lisäksi on hyvä pohtia myös syitä, miksi tunne on syntynyt. Jos esimerkiksi huono olo on tullut siksi, että olet syönyt liikaa jäätelöä, tunnistamalla tuon syyn jätät ensi kerralla ehkä jäätelön syömättä, tai ainakin syöt vähemmän. Näin vähitellen muokkaat elämääsi siihen suuntaan, että siinä on vähemmän huonoja juttuja. Huomioimalla hyvät tunteet ja niiden syyt pystyt saman kaavan mukaan lisäämään elämääsi hyviä asioita.

Ylitä rajasi, riko rutiinisi, keskity siihen mikä kutsuu

Usein ulkoiset tekijät, kuten yhteiskunta, tuttavat tai vanhemmat, sanelevat sinulle suoraan tai alitajuntasi kautta, mitä pitää tehdä. Opimme toistamaan näitä ulkoisia sääntöjä itsellemme ja elämme niiden mukaan. Mitä jos haastaisit ennakkoluulojasi ja rajojasi?

Käy läpi omaa elämääsi pohtien, onko jotain sellaisia asioita joista ajattelet, ettet pysty niihin, tai olet muuten sulkenut ne pois elämästäsi. Esimerkiksi Johanneksen naisvalmennettavat usein sanovat heti suoralta kädeltä, etteivät pysty tekemään leukoja, mutta harjoittelun myötä se onnistuukin. Tai kun yhden huonon ravintolakokemuksen myötä ei suostu menemään enää tuohon ravintolaan – olisiko toisen mahdollisuuden antaminen sittenkin paikallaan? Kokeile rohkeasti uutta ja lähde pienistä asioista liikkeelle. Oman kirjankirjoitusprosessinsa parissa Johanneskin totesi, että kirja syntyy yksi kirjain kerrallaan. Eihän vuoden kaikkia treenejäkään tehdä yhdessä päivässä.

Myös innostukselle on osattava vetää rajoja, kaikkea ei voi tehdä yhtä aikaa. Johannes oli ennen ammattibreikkaaja, mutta nyt hänellä on monta muuta rautaa tulessa, eikä hän voi samalla kilpailla ympäri maailmaa. Voit innostua monesta asiasta, mutta päätä mihin panostat ja käytät aikaa, jotta into pysyy yllä. Yleensä into hiipuu, jos et tiedä mitä tehdä, tai jos sinulla on liikaa tekemistä.

3 vinkkiä kohti onnellisuutta

  1. Johannekselle ”ilo” tulee sanoista ”innostu”, ”luo” ja ”onnistu”. Paras tunne tulee siitä, kun alkaa tehdä innostuneesti jotain – kaiken ei tarvitse olla rutiininomaista suorittamista siitä saatavan välittömän hyödykkeen vuoksi.
  2. Pohdi ja kirjoita ylös, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. Pidä mielessä, mitä oikeasti haluat tehdä. Ja tee valinta. Intohimosi voi kuitenkin myös vaihtua myöhemmin, ei sinun tarvitse päätöksiesi kanssa naimisiin mennä.
  3. Asioita tapahtuu kun lähtee tekemään. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Jos sinulla on intohimo johonkin asiaan, mutta olet jostain syystä jättänyt sen tekemättä, kaiva se nyt sieltä arkusta ja rupea ottamaan sille aikaa, ota se arkeesi mukaan. Ihan sama saako siitä rahaa tai arvostaako sitä kukaan. Jos se antaa sinulle hyvää oloa, tee sitä.

 


[Milla Järvinen]Artikkelin kirjoittajasta:

Tämän artikkelin kirjoitti yrittäjä Milla Järvinen, joka osallistui HyvinvointiSummittiin, mutta huomasi kaipaavansa videoiden sijaan informaatiota näistä tärkeistä aiheista helposti tekstimuodossa. Siksi Milla koostaa nyt haastatteluvideoista blogiartikkeleita. Milla on organisoija, kirjoittaja ja innostuja, joka arvostaa töissään hyvinvointia, ihmisläheisiä toimintatapoja ja kestävää kehitystä.

Kommentit

kommentit