Miten rasvojen nauttiminen voi parantaa älykkyyttä

By 29.01.2017Uncategorized

Aiemmin rasvat olivat ruokavalioiden musta lammas, jotka ovat nyt nostettu korkeimmalle jalustalle.

Ovatko rasvat todella hyväksi aivoillemme?

Vastaus on kyllä. Aivomme ovat 60%:sti rasvaa, joten ei ole yllättävää että aivomme tarvitsevat rasvoja toimiakseen kunnolla. Vaikka aivot ovat vain pieni osa kehomme painosta, ne käyttävät 20% energiastamme.

Yleisesti ottaen hyvä ravinto on aivojen terveyden kannalta avainasemassa. Tutkimukset osoittavat, että ravinto vaikuttaa aivojen kehittymiseen ja toimintaan koko elämämme ajan. Aivojen ruokkiminen rasvoilla edistää ketoosia, tilaa joka tarjoaa energiaa aivoille ja auttaa torjumaan aivosairauksia muiden terveyshyötyjen lisäksi. Kertatyydyttymättömiä rasvoja sisältävä ruokavalio voi lisätä asetykoliinin tuotantoa, joka on oppimisen ja muistin kannalta tärkeä aivojen välittäjäaine.

Top-3 rasvat aivoille ja keholle.

1. Monityydyttymättömät rasvat
Monityydyttymättömät rasvat sisältävät välttämättömiä rasvahappoja (EFA) omega-3 ja omega-6. Aivomme tarvitsevat näitä rasvoja toimiakseen kunnolla. Tutkimukset ovat osoittaneet, että suurien omega-3 määrien nauttiminen on yhteydessä vakavan masennuksen alenimiseen, mutta kehomme ei pysty tuottamaan näitä rasvahappoja. Tästä syystä niitä on tärkeä saada ravinnosta.

2. DHA
DHA on omega-3 rasvahappo jonka on osoitettu edistävän aivotoimintaa kuten muistia, puhekykyä ja motoorisia taitoja. Ruokavalion omega-3 määrien nostamisen on todettu hoitavat masennusta, kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja ADHD:ta.

3. Tyydyttyneet rasvat
Tyydyttynyt rasva on itseasiassa yksi aivosolujen pääkomponenteista ja siten olennainen aivojen terveelle toiminnalle. Eräässä tutkimuksessa todettiin dementiariskin pienentyneen 36%:lla henkilöillä, jotka nauttivat enemmän tyydyttynyttä rasvaa. Tyydyttynyt rasva on myös hyödyllistä maksan ja immuunijärjestelmän toiminnalle ja auttaa ylläpitämään hormoonitasapainoa.

Neuroglandin Forte

Fosfolipidit ovat ns. rakennelipidejä eli niistä rakentuvat mm. kaikki solukalvot, sekä ihmisillä, eläimillä että kasveilla. Eläinkunnan fosfolipidit vastaavat parhaiten ihmisten fosfolipidiprofiilia. Iän myötä heikkenee elimistön kyky muuttaa kasviöljyistä saatavia välttämättömiä rasvahappoja linolihappoa ja alfalinoleenihappoa pitempiketjuisiksi rasvahapoiksi, joita aivot tarvitsevat. Joskus tämä muuntamisprosessi on jo synnynnäisesti tavallista tehottomampaa. Näissä tilanteissa on tarpeen saada näitä tärkeitä aivojen rakennusaineita valmiissa muodossa eläinperäisinä fosfolipideinä.

Aivoja, ihmisen tärkeintä pääomaa hellivien rasvojen riittävä saanti ravinnosta voi väliaikaisesti tai pysyvästi olla vaikeaa. Ihmisen ikääntyessä aivosolut alkavat menettää fosfolipidejä mm. fosfoseriiniä, mikä on yksi viidestä solukalvoissa esiintyvistä rasva-aineista. Useiden tutkimusten mukaan fosfoseriini paransi numero – nimi – ja kasvomuistia sekä muuta lähimuistia. Se lisäsi myös ikääntyvien ihmisten henkistä vireyttä.

Pellavansiemenöljy sisältää runsaasti omega-3- (alfalinoleenihappo) ja omega-6- (linolihappo) rasvahappoja. Alfalinoleenihappo ja linolihappo ovat tärkeitä solukalvojen rakennusaineita, jotka vaikuttavat suotuisasti verenkiertoelimistön sekä myös ihon kuntoon. Alfalinoleenihappo auttaa myös ylläpitämään veren normaalia kolesterolitasoa.

Resveratroli on useissa kasveissa esiintyvä fenoliyhdiste jota on löydetty erityisesti punaisista ja sinisistä rypäleistä sekä puolukoista, mustikoista ja karpaloista. Rypäleet tuottavat resveratrolia ilmeisesti suojautuakseen sienitaudeilta. Resveratroli on yksi rypäleiden voimakkaimmista terveyttä edistävistä polyfenoleista, joka läpäisee veri-aivoesteen. Resveratroli luetaan hermostoa säästäviin yhdisteisiin ja se on herättänyt mielenkiintoa mm. muistisairauksien ehkäisyn kannalta. Aineella on monia hyödyllisiä vaikutuksia, mutta aivojen kannalta voi keskeistä olla neuroinflammaation ( hermosolujen tulehduksen ) vähentyminen. On myös näyttöä sitä että se auttaa hermosoluja kestämään hapenpuutteessa paremmin ja selviämään aivohalvauksesta vähemmin vaurioin.

Neuroway

Solukalvot koostuvat pääasiallisesti erilaisista rasvayhdisteistä. Hermokudoksessa on runsaasti monityydyttämättömiä pitkäketjuisia rasvahappoja, jotka ovat erittäin alttiita hapettumiselle. Kaikki solut tarvitsevat ravinnokseen oikeanlaisia rasvayhdisteitä sekä antioksidantteja.

NeuroWayn fosfolipidit ovat helposti imeytyvässä rasvarakkula- eli liposomimuodossa, jossa fosfolipidit ovat suojaavan heraproteiinikalvon sisällä. Kalvo suojaa fosfolipidejä mahalaukun alhaiselta pH:lta sekä sappinesteeltä. Lipsomi kulkee ohutsuolen limakalvojen läpi verenkiertoon ja läpäisee myös aivojen veriaivoesteen. Liposomi kiinnittyy hermosoluun luovuttaen sisältämänsä fosfolipidit.

TARJOUS! Tilaa nyt Biomedin Neuroglandin Forte oppimiseen, muistin virkistykseksi, vireyteen ja luovuuden edistämiseksi suoraan kätevästi netistä

TARJOUS! Tilaa nyt Biomedin Neuroway, joka sopii erityisen hyvin ikääntyville, yksipuolisen ruokavalion tueksi, opiskelijoille, henkiseen väsymykseen sekä tukihoidoksi sairauden aikana

     

Lähde: http://greatist.com/, http://www.biomed.fi/

Kommentit

kommentit