Elämäsi tärkein suhde kuntoon – miksi rakastaisit itseäsi?

Anna Taipale on ammatiltaan toimittaja, ja yhä enemmän ja enemmän Anna on siirtynyt elämään täysin itsensä näköistä elämää tuottaen vain sellaisia sisältöjä, jotka ovat linjassa hänen oman tietoisuutensa, arvojensa ja sydämensä kanssa. HyvinvointiSummitin haastattelussa Anna kertoo elämämme tärkeimmästä suhteesta – suhteesta omaan itseen.

Itsensä rakastamisen taito on avain tasapainoiseen elämään

Anna on ollut ihan lapsesta asti kiinnostunut siitä, keitä me pohjimmiltaan olemme ja miten voisimme elää tasapainossa. Jo 6-vuotiaana Anna julisti vanhemmilleen rakastavansa itseään, mikä on itse asiassa melko tyypillistä lapsille: Lapset ovat usein voimakkaasti yhteydessä autenttiseen minuuteensa, omaan ytimeensä. Elämän myötä kaikenlaista kuormaa kasautuu itse kunkin ytimen ympärille, jolloin suora yhteys omaan minuuteen helposti katkeaa.

Anna on tutkinut itsensä rakastamista; mitä se on, kun elämä on tasapainossa ja eletään itsensä näköistä elämää. Rakkaus on sanana monelle kovin latautunut, mutta Anna tarkoittaa sillä tässä rauhaa, levollisuutta, ystävällistä ja myötätuntoista yhteyttä. Tutkimusten tuloksena Anna on tehnyt kaksi löydöstä:

  1. Jokaisen meidän ydin on rakkautta ja tietoisuutta.
  2. Myös elämä on rakkautta: elämän aikeet ovat pohjimmiltaan hyvät.

Rankat kokemukset ja vaikeudet saavat helposti ajattelemaan elämän rankaisevan meitä tai olevan meitä vastaan, mutta Anna kokee, että kaikissa elämän haasteissa se kysyykin sinulta: ”Voitko hyväksyä itsesi ehdottomasti, rakastaa itseäsi tässäkin tilanteessa?”

Suhde itseen saa alkunsa lapsuudessa, mutta vaikuttaa koko elämän ajan

Parhaimmillaan meillä on lapsuudessa varhaisissa vuorovaikutussuhteissa peilejä, eli aikuisia, jotka heijastavat meille takaisin sitä, keitä me olemme, ja ydintämme: rakkautta. Tämä on ensimmäinen asia, mistä suhde itseen lähtee muodostumaan.

Usein tilanne ei mene täydellisesti näin, koska vanhemmat voivat antaa lapsilleen vain sitä, mitä he voivat antaa myös itselleen. Jos varhaiset kohtaamiset ovat jääneet puutteellisiksi, eikä lapsi saa niin paljon ehdotonta rakkautta kuin olisi kasvaessaan tarvinnut, meille voi jäädä puutteellinen käsitys itsestämme, että meissä on jotain vikaa, olemme arvottomia ja riittämättömiä, että meidän pitäisi olla toisenlaisia.

Elämän rankatkaan kokemukset eivät jää kuormittamaan meitä, jos meillä on riittävästi sisäisesti tunnetta siitä, että olemme arvokkaita, ja saamme käydä niitä asioita turvassa, rauhassa lävitse. Uskomus arvottomuudesta kasaa kertyvää tunnekuormaa, mikä vahvistaa entisestään arvottomuuden ja riittämättömyyden tunteitamme.

Tilanne ei ole kuitenkaan tuhoon tuomittu. Jokainen aikuinen voi itse alkaa tiedostamaan sitä, millainen suhde juuri sinulla on itseesi, ja millainen haluaisit suhteen olevan. Kun sinulla on hyvä suhde itseesi, elämä on mielekkäämpää, ja ne asiat, joista haaveilet, tulevat luoksesi helpommin; sinun on helpompi vastaanottaa hyvää.

Raivaa sisäistä tilaa olemalla tietoisesti läsnä – ja muut vinkit itsensä rakastamiseen

Tiivistetysti itsensä rakastaminen lähtee siitä, että olet tietoisesti läsnä itsesi kanssa ja kuuntelet itseäsi. Usein päämme on täynnä (negatiivisia) ajatuksia, mutta kieltäydy lähtemästä niiden vietäväksi. Ole itsesi kanssa ja kysy itseltäsi: ”Voinko hyväksyä itseni tässä?” Tiedosta sisälläsi piilevä ydin, joka vain kuuntelee kaikkea tuota ulkopuolista mölyä. Kun tietoinen sinä, persoonasi, kohtaa tuon sisäisen ytimesi, syntyy turvaa: kaikki mielesi pälätys ei olekaan koko totuus sinusta, vaan voit antaa tietoisen mielesi keskustella rauhallisen ytimesi kanssa.

Olisihan se kiva, jos nappia painamalla saisit ahdistuksen väistymään ja suorat vastaukset elämäsi kysymyksiin, mutta helppo ratkaisu veisi pois matkan arvokkuuden, et kohtaisi itseäsi syvästi. Ei sinun tarvitse tehdä hulluna töitä itsesi kanssa, kunhan sitoudut elämään elämääsi itsesi kanssa, itsestäsi käsin.

Valitse edes yksi ilta viikosta, jonka pyhität itsellesi ja itsesi kuuntelemiselle. Keitä teetä, sytytä kynttilät, ole rauhassa itsesi kanssa. Kirjoita päiväkirjaa, hengitä syvään. Tärkeintä on, että

  • pysähdyt ja olet tietoisesti läsnä: Itsensä rakastaminen lähtee tiedostamisesta. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta usein jos meitä ahdistaa olla itsemme kanssa, pysähtyminen on vaikeaa.
  • kuulostelet, mitä sinussa tapahtuu: Jotta voit tarkastella kaikkea sitä, mitä sisälläsi tapahtuu – myös pimeitä puoliasi ja hankaliakin asioita – tarvitset turvaa. Apuna voi toimia toinen ihminen, kuten terapeutti, joka voi peilata sinulle sitä turvaa, mitä pohjimmiltaan sisältäsikin löytyy. Voit turvallisessa seurassa kokea sitä, mitä sisäinen turvasi on. Tarkastelua voi tehdä myös kirjoittamalla ajatuksiaan ylös ja tutkimalla toistuvia teemoja.
  • sitoudut: Kun sitoudut itseesi, sitoudut siihen, että haluat voida hyvin ja elää hyväksyvästi itsesi kanssa. Kun todella haluat, että elämäsi on niin ihanaa kuin mahdollista, alat ikään kuin raivaamaan itsellesi sisäistä tilaa.

Tämä ei ole nopea tai helppo taival. Kun turva, rakkaus ja levollisuus lisääntyvät sisälläsi, kaikki sellainen, mitä et vielä ole hyväksyen kohdannut, nouseekin esiin. Tätä kutsutaan useissa yhteyksissä paranemiskriisiksi. Esimerkiksi rakkauden alkuhuuman jälkeen, kun on saatu olla rauhassa siinä rakkauden turvassa ja lämmössä, voi usein nousta epäilyksiä. Kaikki semmoinen, mikä ei minussa ole tullut rakastetuksi ja hyväksytyksi, nousee esiin. Kyse ei ole siitä, että minussa tai toisessa olisi mitään vikaa, vaan kaikki se, mikä aikaisemmin ei ole voinut tulla nähdyksi, mahtuukin nyt sinne rakkauden suojaan.

Anna on itse kohdannut kriisin häpeän kanssa. Terapiassa Anna tuli tietoiseksi omasta voimakkaasta häpeästään. Anna suoritti jatkuvasti, myös itsensä rakastamista. Hän ymmärsi, että häpeä oli arvottomuuden tunnetta, joka ohjasi suorittamaan, koska Anna ei luottanut riittävänsä tällaisena. Häpeä pystyi tulemaan näkyviin vasta, kun Annalla oli riittävästi sisäistä turvaa, rakkautta ja hyväksyntää itseään kohtaan.

Haluatko tavoittaa unelmasi? Vedät puoleesi sitä, mitä olet

Se, mitä meidän arki on, millaisia meidän ihmissuhteet ovat, miten olemme järjestäneet elämämme, miten teemme töitä – koko todellisuutemme heijastaa aina sitä, millainen suhde meillä on itseemme. Vedät puoleesi sitä, mitä olet.

Vaikka unelmasi olisivat jossain kaukana, kaikki lähtee siitä, miten olet itsesi kanssa tässä ja nyt. Pakotetut unelmat ja pyrkimykset tästä hetkestä jonnekin muualle eivät toimi. Sen sijaan, että ajattelisit onnen ja rakkauden olevan jossain ulkopuolella tavoiteltavissa, tiedosta rakkauden löytyvän sisältäsi ja voivasi vastaanottaa levollisesti sitä, mitä elämä sinulle tuo. Tiedosta motiivisi: haluatko hyväksyä itsesi tässä ja nyt, vai suoritatko vaan prosessia? Kyse ei ole niinkään tekemisestä, vaan ennen kaikkea asennoitumisesta.

Meidän ei tarvitse kontrolloida itseämme ja tietoisesti rakastaa itseämme, koska se rakkaus on jo meissä. Usein mielessä on miljoonia selityksiä sille, miksen voi hyväksyä ja rakastaa itseäni, mutta sinun ei tarvitse ratkaista yhtään mitään – tämä on mielelle hyvin vaikea asia. Kaikesta ajatusten hälinästä huolimatta voit antautua sisäiselle levollisuudellesi ja antaa sen hoitaa tilanteen. Yksinkertaista, mutta haastavaa.

Saat olla kaikkea sitä, mitä olet – hyväksytkö sen?

Itsensä rakastaminen ei muuta sinua mitenkään dramaattisesti. Saat olla kaikkea sitä, mitä olet; mitään ei tarvitse erikseen työstää tai muuttaa. Itsensä rakastaminen ei ole prosessi, vaan asenne, miten haluat olla elämässäsi itsesi kanssa. Valitse haluavasi olla ystävä itsesi kanssa.

Kun pysähtymisen seurauksena sisäinen tilasi kasvaa, alat kuulla intuitiosi ääntä paremmin. Intuitio ehdottaa sinulle, mitä voisit tehdä itsesi hyväksi. Mikä voisi olla se suunta, mihin kannattaa alkaa keskittymään. Kun kysyt itseltäsi, mitä juuri nyt tarvitset, mikä toisi turvaa ja levollisuutta, intuitio vastaa. Toimi sen mukaan. Mitä enemmän toimit intuitiosi mukaan pienissä asioissa, sitä mahtavammin se toimii isoissakin asioissa.

Kun olet luonut yhteyden ytimeesi ja koet olevasi rakkauden arvoinen, näet usein myös selkeämmin taaksesi: mikä on painanut sinua, miksi olet ajautunut tiettyihin tilanteisiin ja käyttäytynyt tietyllä tapaa, tehnyt itseäsi ja läheisiäsi vastaan. Kun kohtaat hankalia asioita itsessäsi, muutut. Sinun ei tarvitse suorittaa unelmien tavoittelua, vaan mitä hyväksyvämpi olet itseäsi kohtaan, sitä voimallisemmin vedät puoleesi kaikkea hyvää.

Meidän kaikkien sisällä on rakkauden ydin jo valmiiksi, sinun tulee ottaa siihen vaan syvemmin yhteyttä. Tiedosta, ettei sisälläsi olevalla rakkaudella ole ehtoja; sinun ei tarvitse korjata tai muuttaa mitään. Meidän ydin on aina rakkauden tilassa, valmiina hyväksymään meidät. Oletko itse valmis hyväksymään itsesi?

 


[Milla Järvinen]Artikkelin kirjoittajasta:

Tämän artikkelin kirjoitti yrittäjä Milla Järvinen, joka osallistui HyvinvointiSummittiin, mutta huomasi kaipaavansa videoiden sijaan informaatiota näistä tärkeistä aiheista helposti tekstimuodossa. Siksi Milla koostaa nyt haastatteluvideoista blogiartikkeleita. Milla on organisoija, kirjoittaja ja innostuja, joka arvostaa töissään hyvinvointia, ihmisläheisiä toimintatapoja ja kestävää kehitystä.

Kommentit

kommentit