Eteerisen sitruunaöljyn monimuotoiset terveyshyödyt

 

Sitruunasta on moneksi

Sitruuna on tunnettu sen antiseptisista, puhdistavista ja raikastavista ominaisuuksistaan. Se on tuttu suosikki niin ruoanlaitossa kuin leivonnassakin. Sitruunaveden juominen saattaa olla jo monelle tuttua rutiinia. Olisiko tarjolla kuitenkin jotain helpompaa tapaa nauttia sitruunan terveysvaikutuksista kuin aina puristaa sitruunan mehua hedelmästä talteen tai raastaa kuoria leipomiseen?

Eteeristen öljyjen markkinat ovat laajat ja sen takia eteeristen öljyjen keskuudesta löytyy merkittäviä laatueroja. Jokainen on vastuussa itse minkä laatuista öljyä käyttää. Tämän takia on tärkeää, että käytettävissä oleva eteerinen öljy on hyväksytty sisäisesti käytettäväksi ravintolisäksi, ja tietää mistä kyseinen eteerinen öljy tulee. Tässä tekstissä keskityn puhtaaseen ravintolisäluokituksen omaavaan sitruunan eteeriseen öljyyn. Sitruunan eteerinen öljy saadaan kylmäpuristamalla sitruunan kuoren hikirauhasista. Eteerinen öljy on vahvaa, koska se on tiivistettyä informaatiota luonnosta.  Näinollen yksi tippa sitruunan eteeristä öljyä voi vastata voimakkuudeltaan jopa kahta puristettua sitruunaa! Koska eteerinen sitruunaöljy saadaan sitruunan kuoresta eikä hedelmälihasta, se ei vahingoita hammaskiillettä kun sitä nauttii juomaveden seassa.

Minkälaisia vaikutuksia sitruunan eteerisellä öljyllä on terveydellemme?

Sitruunan eteerinen öljy on antiseptinen ja desinfioiva. Se aktivoi valkosolujen muodostumista elimistössä, joka edistää tulehdustilojen nopeampaa paranemista. Valkosolut pitävät myös vastustuskyvystämme huolta, joten voisi todeta sitruunan eteerisen öljyn kohentavan vastustuskykyämme. Sitruunan eteerinen öljy kiihdyttää aineenvaihduntaa, koska se säätelee hiussuonten seinämien läpäisevyyttä. Koska sitruuna eteerinen öljy tasapainoittaa elimistön pH -arvoa sekä eliminoi kehon happamuutta, se on erittäin hyvä tuki terveydemme ylläpitämiseen. Jos elimistön pH-arvo heilahtaa happamalle puolelle, tulehdukset ja kausitartunnat tarttuvat helpommin. Sitruunan eteerisessä öljyssä esiintyy n.65.44% antioksidantti D-limoneenia. D-limoneeni on luonnonkemiallinen ainesosa, joka ehkäisee syöpäsolujen muodostumista sekä bakteereja ja sieni-infektioita. Se toimii myös antiseptisesti ja viiruksia toimivasti sekä sen on todettu ehkäisevän rintasyöpäsolujen muodostumista. D-limoneenin syöpäsoluja ehkäisevät vaikutukset perustuvat sen kykyyn estää P21RAS-proteiinin siirtymistä solun kalvolle. Jos P21RAS-proteiini pääsee siirtymään solun kalvolle, aiheuttaa se solussa epänormaalia laajenemista, kasvamista sekä solumuunnoksia. D-limoneeni estää valikoivasti vain soluja mahdollisesti vahingoittavat RAS-proteiinit, eikä estä terveiden solujen normaalia toimintaa. Tämän takia D-limoneeni on tärkeä antioksidantti soluille ja tukee niiden tervettä toimintaa.

Kun tarvitset pika-apua verenkierron aktivoimiselle, hiero sitruunan eteeristä öljyä esim. kookosöljyn kanssa valitsemaasi kohtaan pyörivin liikkein. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sitrusöljyt ovat fototoksisia, eli herkkiä auringonvalolle. Jos sitrusöljyjä on hieronut iholle, suoraa auringonvaloa on hyvä vältellä seuraavan 72tunnin aikana. Sitrusöljyjen käyttö ei siis ole suositeltavaa suoraan iholle kesäaikaan, mutta talvella suomessa ei ole sen puolesta hätää, vaan voimme nauttia sen ihoa kirkastavista ominaisuuksista. Se myös supistaa ihohuokosia, jolloin siitä voi olla apua rasvaisen ihon rasvatasapainon löytymiseen. Samalla se desinfioi ihoa epäpuhtauksista. Sitruunan eteerinen öljy toimii myös mainiona diureettina, eli nesteenpoistajana, jolloin se on oiva tuki painonpudottajalle ja turvotuksista kärsiville henkilöille.  Myös kehon myrkkykertymät, selluliitti, sekä suonikohjut, saavat hyvän avun sitruunan eteerisestä öljystä.

Koska sitruunan eteerinen öljy on desinfioivaa, se voi olla apu joihinkin syyliin, känsiin tai jalkapohjien kovettumakohtiin. Valkaisevan ja tahranpoistoaineomaisen luonteensa ansiosta sitruunaöljy on erittäin tehokas apuväline vaaleiden pintojen siivouksessa sekä tahranpoistossa. Myös pinttynyt lika tai mustikanjäljet vaatteissa saattaa vaalentua kokonaan sitruunaöljyn vaikutuksesta. Koska jokainen eteerinen öljy toimii kokonaisvaltaisella tasolla: niin henkisellä, fyysisellä, kuin emotionaalisellakin tasolla, on sitruunaöljylläkin mukavia vaikutuksia myös emotionaaliseen puoleemmekin. Sitruunaöljy nimittäin stimuloi  älykkyyttä, se nostaa keskittymiskykyä, sekä selkeennyttää päätöksentekokyvyn alueita. Sillä on vaikutusta myös kommunikointikyvykkyyteen ja pirteänä sekä virkistävänä eteerisenä öljynä se kohottaa mielialaa sekä tuo iloa päivään.

Mikä on Lemon+?

Lemon+ on hyväksytty sisäisesti käytettäväksi ravintolisäksi. Se on täysin puhdas ja korkealaatuinen eteerinen öljy, josta voimme hyödyntää sen kaikki eri käyttötavat hyvinvointiamme tukiessamme.

Kun haluamme ylläpitää elimistön hyvää pH-tasoa, Lemon+ eteerisen öljyn nauttiminen veden seassa päivittäin on mitä helpoin konsti! Alussa yhden tipan annostus riittää vesilasilliseen tai jopa litran vesikannuun. Tarkkaile kehosi reaktioita ja muista myös juoda reippaasti pelkkää vettäkin. Huomaa, että erilaiset päänsäryn tai kutinan tuntemukset voivat ilmetä puhdistusreaktiona. Jos on juonut kauan ja säännöllisesti kahvia ja on pitänyt muutaman päivän taukoa, voi havaita samanlaisia reaktioita, jotka johtuvat elimistön kuona-aineiden liikkeellelähdöstä. Kun elimistösi on tottunut Lemon+ veteen, annostusta voi lisätä. Huomaa, että jokainen meistä on yksilö omine lähtökohtineen, joten reaktiotkin voivat olla erilaisia. Huomaa myös, että eteeristen öljyjen käyttö on aina omalla vastuulla. Muistathan valita aina lasisen tai keraamisen astian kun lisäät Lemon+ eteeristä öljyä veden sekaan. Muoviastiasta Lemon+ lähtee hajoittamaan erilaisia myrkky-yhdisteitä ja hajoittamaan astian muovipintaa. Näitä muovin myrkkyjä liukenee siinä olevaan veteen ja missään tapauksessa ei ole tarkoitus saattaa näitä muovimyrkkyjä elimistöömme.

Leivonta ja ruoanlaitto

Taikina tai kastike on jo valmis. Vielä tarvittaisiin jotain raikasta makua. Lisää Lemon+ eteeristä öljyä kastikkeen tai taikinan joukkoon tippa kerrallaan. Jokaisen tipan jälkeen sekoita valmis seos ja tarkista maku. Lisää tippoja maun mukaan, riippuen siitä, kuinka vahvan maun itse haluat. Lemon+ toimii mukavasti kalaruokien ja kastikkeiden kanssa, siitä saa raikkaan salaattikastikkeen oliiviöljyn ja mausteiden kanssa, se sopii raikastamaan makean porkkanakakun väliin laitettavaa tuorejuustosekoitetta, tai kruunaamaan erilaisia muffinsseja sekä smoothieita. Huomaa, että ravintolisäluokiteltuja plus-eteerisiä öljyjä löytyy myös mm. piparmintusta ja appelsiinista. Helppoa lisätä mieluista, luonnosta saatavaa makua esimerkiksi mutakakkuun. Ja kukapa voisi vastustaa piparminttumutakakkua tai appelsiiniraakasuklaata?

Oletko kiinnostunut eteeristen öljyjen käytöstä hyvinvointisi tukena?

Ota rohkeasti yhteyttä!

Mona Rantanen
040 7506091
monarantanen@hotmail.com
Young Living elämäntapana (facebook).

Voit myös tilata terapeuttisen luokan eteeriset öljyt suoraan netistä.

Tekstin kirjoittanut Mona Rantanen. Olen nuori aikuinen, jonka elämä on herättänyt ajattelemaan erilaisia vaihtoehtoja, joilla pitää huolta hyvinvoinnista. Terveys tarkoittaa minulle kokonaisvaltaista kuvaa, jossa henkinen, fyysinen ja emotionaalinen puoli kulkevat käsikädessä. Kokonaisvaltaisuuden tajuaminen oman portaissakaatumisonnettomuuteni seurauksena on vienyt minua tutustumaan erilaisiin hoitomuotoihin ennakkoluulottomasti. Olen saanut etuoikeuden ymmärtää ihmisen mieltä ja kehoa näin nuorella iällä ja kokemaan kehon itseparanemismekanismin hienouden kraniosakraaliterapian avulla. Nykyään toimin tiiviisti Young Livingin eteeristen öljyjen terveysvaikutuksista luennoimalla, Raindrop tekniikka -hoitajana, sekä kraniosakraaliterapian harjoittajana.

Tekstissä käytetty lähteitä: Quick Reference Guide For Essential Oils, Ulla Kivimäki & Maarit Hirvonen: Hoitavat tuoksut aromaterapia opas, Natural Medicine Alert (June 2002), sekä Young Living Essential Oils,

Kommentit

kommentit