Allergisten sairauksien ravitsemushoito

By 21.09.2016Uncategorized

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan lokakuussa julkaistavasta
Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirjasta.

© Biomed Oy

© Biomed Oy

 

Astman syntytapahtumassa ja oireiden synnyssä vapailla radikaaleilla on keskeinen merkitys. Ne voivat aiheuttaa hengitysteiden supistumista. Tätä voidaan estää oikein valitulla, potilaan yksilöllisellä, laboratoriomittauksiin perustuvalla antioksidanttihoidolla.

Lähes kaikissa rappeutumissairauksissa hapetusstressin eli elävien organismien hapettumisen osuus on keskeinen. Astma on nykyään tiedemaailman käsityksen mukaan sekä hapetusstressin että monen hapetusstressilähteen aiheuttama tulehduksellinen krooninen ilmateiden sairaus. Erimuotoisten tulehdusten taustalla on tavallisia tulehduksen välittäjäaineita tai allergisia tulehduksia tai niiden yhdistelmiä.

Hoidon kannalta on tärkeää pyrkiä selvittämään taustalla olevien haittatekijöiden syntymekanismit ja valita oikeat antioksidanttivalmisteet lääkehoitoon.

Rappeutumissairauksien aiheuttajia sekä elimistöä suojaavia keskeisiä antioksidantteja.
Lievää astmaa aiheuttavat tekijät voivat aktivoida satoja solunsisäisiä antioksidatiivisia molekyylejä. Kohtalaisen voimakkaassa astmassa hapetusstressi aiheuttaa nopeasti vakavia soluvaurioita ja käynnistää mm. ohjelmoidun solukuoleman tai aiheuttaa suoraan solujen kuolemaa. Hapetusstressireaktiot käynnistävät keuhkoputken limakalvovaurion.

Jos valittu antioksidatiivinen ravitsemushoito ei ole riittävän tehokasta, monet ympäristötekijät voivat aktivoida tautitapahtumia, jolloin vapaaradikaalireaktiot ja tulehdustapahtumat jatkuvat. Tällöin vaikeaksi kehittynyt astma johtaa ennen pitkää nopeaan taudin pahenemiseen tai häiriöihin, joiden loppupäässä saattaa olla pahan- tai hyvänlaatuisten kasvainten synty tai keuhkojen ahtaumatauti.

Kun elimistö on menettänyt kykynsä kontrolloida solunsisäisiä suojatapahtumia, tuhoisat solunsisäiset stressireaktiot voivat olla vaikeasti hoidettavia. Jos ei anneta tehokasta antioksidatiivista lääkitystä, on odotettavissa, että tautiprosessit jatkuvat ja aiheuttavat yhä vaikeampia terveysongelmia.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta? Kirja on nyt ennakkomyynnissä.

Tilaa Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja tästä!
Käyttämällä koodia ”hengitystiet” saat tilauksen postikuluitta.

 

Kommentit

kommentit