Kurkuman ja kurkumiinin todistetut terveyshyödyt

By 05.09.2016Uncategorized

Kurkuma saattaa olla kaikista tehokkain ravintolisä

Monet laadukkaat tutkimukset osoittavat kurkumalla olevan suuria hyötyvaikutuksia keholle ja mielelle.

anti-inflammatory-743044_1920

 

1. Kurkuma sisältää voimakkaita lääkinnällisiä vaikutuksia omaavia bioaktiivisia yhdisteitä

Kurkuma on mauste, joka antaa currylle sen keltaisen värin.
Sitä on käytetty Intiassa tuhansia vuosia mausteena ja lääkkeenä.

Viime aikoina myös länsimainen tiede on todennut saman minkä intialaiset ovat tienneet jo pitkään; se todellakin sisältää lääkinnällisiä yhdisteitä. Näitä yhdisteitä kutsutaan kurkuminoideiksi ja tärkein niistä on kurkumiini.

Kurkumiini on kurkuman tärkein aktiivinen ainesosa. Se on tehokas tulehdusten vastustaja ja erittäin vahva antioksidantti. Kurkuman kurkumiinipitoisuus ei kuitenkaan ole kovin korkea, vain noin 3%:a sen painosta.

Useimmat kurkumalla tehdyt tutkimukset tehdään kurkumauutteilla, jotka sisältävät pääosin kurkumiinia ja päiväannokset ylittävät gramman. Olisi hyvin vaikeaa saada sama annos kurkumaa mausteena käyttäen.

Valitettavasti kurkumiini imeytyy huonosti, mutta mustapippurin kanssa nautittuna imeytyvyys paranee 2000%.
Kurkumiini on rasvaliukoinen, joten sitä kannattaa nauttia esim. rasvaa sisältävän aterian yhteydessä.

 

2. Kurkumiini on luonnollinen tulehduksia vastustava ainesosa

Tulehdus on tärkeä, koska se auttaa kehoa poistamaan vieraita tunkeutujia ja korjaamaan vaurioita.
Vaikka akuutti lyhytaikainen tulehdus on hyväksi, kroonisena se on iso ongelma, joka tekee tuhojaan kehossa.
Valitseva käsitys on, että matala-asteisella kroonisella tulehduksella on iso rooli lähes jokaisessa kroonisessa länsimaisessa sairaudessa, kuten sydänsairauksissa, syövässä, metabolisessa oireyhtymässä, Alzheimerin taiudissa ja monissa rappeuttavissa sairauksissa.

Kurkumiinin on tulehduksien torjujana todettu olevan teholtaan eräiden lääkkeiden kanssa samaa luokkaa.

 

3. Kurkuma selvästi parantaa kehon antioksidanttikapasiteettia

Hapettumisvaurioiden uskotaan olevan yksi ikääntymisen ja monien saurauksien takana olevista.
Osallisena ovat vapaat radikaalit, jotka reagoivat tärkeiden orgaanisten yhdisteiden kuten rasvahappojen, proteiinien ja DNA:n kanssa.
Antioksidanttien tärkein hyöty tulee niiden kyvystä suojata kehoa vapailta radikaaleilta ja kurkumiini on voimakas antioksidantti, joka kemiallisen rakenteensa vuoksi neutralisoi vapaita radikaaleja. Se myös tehostaa kehon omien hapettumista estävien entsyymien toimintaa eli kurkumiinin toiminta on kaksivaikutteista.

 

4. Kurkumiini tehostaa aivoperäisen hermokasvuntekijän toimintaa, joka on yhdistetty parantuneeseen aivotoimintaan ja alentuneeseen aivosairauksien riskiin

Aiemmin luultiin, että hermosolut eivät uusiudu aikuisiällä. Tiede on osoittanut tämän vääräksi, sillä hermosolut voivat luoda uusia yhteyksiä ja jopa lisääntyä tietyissä osissa aivoja.

Yhtenä keskeisenä tekijänä prosessissa on aivoperäinen hermokasvutekijä, joka on aivoissa toimiva kasvuhormoni.
Monet yleiset aivosairaudet, kuten masennus ja Alzheimerin tauti, ovat yhteydessä tämän hormonin alhaiseen tasoon. On mielenkiintoista, että kurkumiini voi nostaa kyseisen hormonin pitoisuuksia, joten kurkumiini saattaa olla tehokas aivosairauksien hidastaja tai jopa korjaaja. Sama pätee iän mukanaan tuomaan aivotoiminan heikkenemiseen.
Kurkumiini saattaa myös parantaa muistia ja älykkyyttä.

 

5. Kurkumiinin vaikutusten pitäisi alentaa sydänsairauksien riskiä

Sydäntaudit ovat maailman yleisin kuolinsyy.

Kurkuma saattaa auttaa peruuttamaan monia sydäntaudin kehittymiseen liittyviä vaiheita.
Verisuonten sisäpinnan toiminan parantaminen on ehkä kurkumiinin suurin hyöty sydäntautejaa vastaan.

Useat tutkimukset osoittavat, että kurkumiini parantaa verisuonten sisäpintojen toimintaa. Eräs tutkimus osoittaa kurkumiinin vaikutuksen olevan yhtä tehokas kuin liikunnan. Toinen tutkimus taas osoitti sen olevan yhtä toimiva kuin lääke nimeltä Atorvastatin.

Yhden 121 potilaalla, joille tehtiin sepelvalmimon ohitusleikkaus, tehdyn tutkimuksen mukaan kurkumiinia saaneen ryhmän riski saada sydänkohtaus sairaalassa oli 65% alhaisempi placebo ryhmään verrattuna.

 

6. Kurkuma voi auttaa syövän ehkäisyssä (ehkä jopa hoidossa)

On olemassa moni eri syövän muotoja, mutta niillä on useita yhtäläisyyksiä, joihin kurkumiinilisän käytöllä näyttää olevan vaikutusta.

Kurkumiini toimivuutta on syövän hoidossa on tutkittu ja se saattaa vaikuttaa syövän kasvuun, kehitykseen ja leviämiseen.

Tutkimuksissa on osoitettu kurkumiinin vähentävän syövän kasvua ja leviämistä sekä edistävän syöpäsolujen kuolemia. Useissa tutkimuksissa on todettu, että laboratoriossa kurkumiini voi vähentää syöpäsolujen kasvua ja estää kasvainten kasvua testieläimillä. Ihmisillä vaikutusta ei ole vielä kunnolla testattu.

Tutkittiin 44 miestä, joilla oli vioittumia paksusuolessa, jotka joskus kehittyvät syöväksi. Kun heille annettiin 4 grammaa kurkumiinia kuukauden ajan, vioittumien määrä väheni 40%.

Lisäksi kurkumiinin on todistettu toimivat masennuksen hoidossa ja mahdollisesti Alzheimerin taudin sekä nivelreuman hoidossa.

Vahvan ja tehokkaan kurkumiinilisän saat helposti netistä

BIOMED-6417152000118

Lähde: https://authoritynutrition.com/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric/

Kommentit

kommentit