8 luonnollista vinkkiä suun hyvinvointiin

By 01.08.2016Uncategorized

Kuten tiedämme, säännöllinen hampaiden harjaus ja hammaslangan käyttö auttavat vahvistamaan ikeniä. Terveet ikenet kestävät paremmin plakin vaikutukset, jotka aiheuttavat hampaiden reikiintymistä, hampaiden kuolemia tai ientulehduksia. Oireina ovat punaiset turvonneet ikenet, vuotavat ikenet ja löysät tai irronneet hampaat.
pablo (2)
Joidenkin ihmisten ikenet ovat herkemmät ja pehmeämmät, huolimatta siitä miten huolellisesti he hampaitaan hoitavat. Vaikuttavia tekijöitä ovat geenit, jotkut lääkkeet ja ruokavalio. Pehmeät ikenet omaavat tarvitsevat muita rohtoja parantaakseen ienongelmat ja helpottaakseen ienkipua.

Sen sijaan, että hakisimme ratkaisua tilannetta pahentavista kemikaaleista tai ankarista tuotteista, tutustutaan kahdeksaan ienkipuja lievittävään luonnolliseen rohtoon:

Kaneli

Kaneli sisältää monia vaikuttavia aineita kuten kanelihappoa, joka myös antaa kanelille maun. Se voidaan jauhaa mausteeksi tai uuttaa öljystään uutteiksi, tinktuuroiksi ja tuoksuiksi. Kaneli mausteena, kuten serkkunsa neilikkakin, on antibakteerinen eli se torjuu bakteereita. Puhdas kaneli hylkii vetää ja siten voi kuivata suuta, mutta kaneli veteen liuoitettuna vähentää ikenien turvotusta ja täten myös ienkipua. Ienvaivojen yllättäessä hiero kaneliöljyä suoraan ikeniin, juo kaneliteetä tai kurlaa lämpimällä vedellä, jossa on ripaus kanelia. Varoitus: älä koskaan yritä nauttia jauhettua kanelia sellaisenaan.

Suola

Suola imee itseensä monenlaista, kuten vettä ja bakteereita. Suola vetää kosteutta turvonneista ikenistä ja auttaa desinfioimaan sairaat ikenet, lievittäen kipua ja tulehdusta. Suola toimii tällaisena desinfiointiaineena monessa osassa kehoa, kuten kipeässä kurkussa. Suolaliuokset voivat myös edistää verenkiertoa ja uudistaa iensoluja.
Helpoin tapa käyttää suolaa on kurlata lämpimällä (vältä kuumaa) suolavedellä hampaiden harjauksen jälkeen. Sekoita noin teelusikallinen suolaa kupilliseen vettä vähän kerrallaan lisäten. Älä nielaise tätä vettä.

Teepuuöljy

Teepuuöljy torjuu ihon bakteereita, lievittää punoitusta ja turvotusta sekä tehoaa hilseilyyn, ruusufinniin ja akneen. Se pystyy myös hajoittamaan iholle kerääntyneitä bakteereita hiivasta huokoisia tukkivaan likaan. Onneksi teepuuöljy toimii samalla tavalla kehon sisälläkin, kuten ikenille, karkoittamalla bakteereita ikenistä ja auttaa vähentämään plakkia ja tahroja. Vaikka jotkut hammastahnat sisältävät teepuuöljyä, on parempi hieroa pisara öljyä suoraan ikenille joko sormella tai puuvillan palasella. Tämän jälkeen hiero ikeniä hellästi hammasharjalla. Teepuuöljy viilentää kuin minttu ja voi lievittää kipua nopeastikin.

Kookosöljy

Useat tutkimukset osoittavat, että päivittäinen 20 minuuttia kestävä kookosöljyllä purskuttelu (1 rkl) valkaisee hampaita, vähentää bakteerien määrää suussa ja vetää kitalaen kautta myrkkyjä kehosta. Koko suun terveys kohenee, ikenien kunnosta plakin määrään. Lisäksi tutkimuksissa on todettu kookosöljyssä olevien entsyymien ehkäisevän haitallisten bakteerien kasvua.

Timjami

Timjami, kuten suolakin, hävittää bakteereita iholta. Hammastahnassa timjami auttaa poistamaan plakkia ja muita mikrobeja. Myös ruokaan lisättynä se auttaa kehoa pääsemään eroon haitallista bakteereista tai lievittää bakteeriperäisiä tulehduksia. Jotkut tutkimukset osoittavat timjamin ja sen juurien voivan parantaa bakteeriperäisiä tulehduksia paremmin kuin muut rohdot ja siksi sitä pitäisi kokeilla ensimmäisenä.
Valmista mietoa timjamiteetä ja käytä sitä suuvetenä tai keitä timjamia tai sen juurta ja
keitoksen jäähdyttyä kurlaa kerran päivässä.

Vihreä tee

Vihreä tee ei ainoastaan auta laskemaan turvotusta ja huuhtomaan bakteereja, se voi myös hajoittaa sokereita ja muita yhdisteitä, jotka voivat jäädä hampaiden väliin muodostamaan plakkia. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että hammasvälien huuhteleminen vihreällä teellä vähensi tärkkelyksen ja plakin kerääntymistä hampaisiin. Toinen tutkimus osoitti, että toisin kuin muita teelaatuja juovilla, vihreän teen nauttijoilla oli vahvemmat ja valkoisemmat hampaat. Vihreä tee sisältää yhdisteitä, jotka liuottavat hampaisiin jäänyttä huomaamatonta peitettä, joka voi ärsyttää ikeniä ja aiheuttaa kipua.
Tähän tarkoitukseen helpoin tapa käyttää vihreää teetä on tietenkin juoda sitä. Juo vihreää teetä ennen hampaiden pesua tai muutamia kertoja päivän aikana.

Avokado

Avokadon ravinteet ja terveelliset rasvat vahvistavat luitasi, hampaat mukaanlukien. Avokado vahvistaa hampaita ja auttaa niitä vastustamaan plakista johtuvia bakteereja. Vahvaat hampaat taas auttavat helpottamaan herkistä ikenistä johtuvia oireita. Kun itse avokadon pitäisi olla osa päivittäistä ruokavaliota, avokadon lehdet taas voivat helpottaa välittömiä oireita ja ehkäistä heikoista ikenistä johtuvaa hampaiden löystymistä. Pureskele lehtiä kuin purukumia kerran päivässä.

Sitruunamehu

Sitruuna on antiseptinen, täynnä bakteereja ja ruokaa hajoittavia happoja, sekä c-vitamiinia, joka vahvistaa luustoa ja auttaa ikeniä muodostamaan niiden omia bakteereja vastustavia yhdisteitä. Huuhtele suusi laimennetulla sitruunamehulla, jossa on suunnilleen puoli teelusikallista sitruunaa lämpimässä vedessä. Käytä vain kerran päivässä, sillä sitruunamehu voimakkaana liuottajana voi kuluttaa hampaan kiillettä. Tai, pari kertaa kuukaudessa laita pieni määrä sitruunamehua pumpulipuikkoon ja hiero ikeniä ennen huuhtelemista.
Voit tehdä myös mietoa tahnaa sitruunasta ja hunajasta tai sitruunasta ja suolasta, parantaaksesi sitruunan pääsyä ikeniin ja näin lisätä hoidon tehokkuutta.

Helpottaaksesi herkkiä ikeniä, etsi nestettä poistavia yrttejä, antiseptisiä yrttejä ja muita c-vitamiinia ja ravinteita sisältäviä yhdisteitä. Näiden on todistettu vahvistavan ikeniä ja hampaita, sekä ehkäisevän tulehduksia.. Miten sinä pidät suusi terveenä?

Näitä ja muita korkealaatuisia luontaistuotteita saat tilattua netistä kätevästi suomalaisesta Hyvinvoinnin Tavaratalosta.

Kommentit

kommentit